Pàgines

23 d’octubre del 2015

Una nova opció professional per als prevencionistes .... "Director de Felicitat, Salut i Seguretat"

Publicat a Prevenblog

Fa pocs dies, a la ràdio i en alguns diaris digitals com "El Confidencial", ens informaven que moltes empreses, fins i tot algunes estatals, han començat a incorporar el lloc de Director de Felicitat en el seu organigrama. Entre les funcions d'aquests nous responsables s'inclouen generar motivació, un bon funcionament del treball en equip i fomentar de manera constructiva els valors essencials de les empreses. Els assessoraments, dinàmiques de grup i sessions personals són els instruments que utilitzen aquests nous professionals.

Com a segon aspecte a considerar tenim clar que el Risc Psicosocial ja és inherent als llocs de treball, tant per causes organitzatives com per causes de la pròpia tasca. Avaluar i gestionar específicament aquesta tipologia de risc ja resulta habitual i comú entre les tasques dels tècnics de prevenció de riscos laborals i els SPA, juntament amb la resta de riscos de seguretat, higiene i ergonomia. Inspecció de treball ja ha desenvolupat diverses campanyes amb la ferma finalitat de fomentar que aquests riscos es trobin bé avaluats i les empreses plantegin mesures efectives per a la reducció dels danys que aquests riscos poden ocasionar en els treballadors. Podem resumir que els riscos psicosocials i les seves mesures preventives són el pa de cada dia dels professionals de la prevenció.

En tercer lloc, i com ja s'ha comentat en aquest Blog, els aspectes beneficiosos de vida saludable (física i mental) dels empleats també comencen a agafar força dins de les prioritats de les empreses i dels responsables que gestionen la Seguretat i Salut per reduir les contingències comunes i altres millores indirectes. Per cobrir aquesta necessitat creixent les consultores de prevenció i els SPA 's disposen i implementen productes amb l'objectiu principal de fomentar hàbits saludables dels treballadors dins i fora del seu lloc de treball.

Si fusionem ara els tres aspectes comentats, tindrem una nova oportunitat de treball per als tècnics de prevenció de riscos d'avui dia .: El responsable / director de Felicitat, Seguretat i Salut Laboral (No és ironia ni cinisme). Es tracta clarament d'una innovadora oportunitat professional de nou enfocament, que ja té el seu reflex en l'aparició de possibilitats formatives en algunes universitats com la de Harvard a Boston on imparteixen cursos de Work, Health and Wellness o el Màster en Felicitat i Productivitat de la Universitat Politècnica de València


Una nova oportunitat professional preventiva


Segons el comentat, les funcions principals dels nous directors de Felicitat, Seguretat i Salut les podríem sintetitzar en:
  • Gestionar i fomentar el desenvolupament professional continuat, la motivació, el treball en equip i la fluïdesa de comunicació en i entre els departaments d'una empresa.
  • Equilibrar la productivitat i eficiència de l'empresa amb la conciliació familiar i la flexibilitat horària.
  • Augmentar la rendibilitat de les empreses fent més feliços els seus treballadors.
  • Promoure els hàbits saludables dels empleats dins i fora de l'empresa per a la reducció de les contingències comunes i aconseguir millores indirectes.
  • Reduir la sinistralitat mitjançant la millora contínua del Sistema de Gestió de la Prevenció de Riscos Laborals a través de les tècniques preventives bàsiques (Seguretat, Higiene i Ergonomia / Psicosociologia).

En resum aquest càrrec hauria de dirigir els recursos disponibles per gestionar adequadament el "paquet" complet de l'empresa que desitja estar equipat amb empleats física i psicològicament saludables.
I no podem tancar el nostre article sense proporcionar una eina 3.0 en format APP als "futuribles" Directors de Felicitat, Seguretat i Salut . Motivator és una app que barreja una mica d'humor i el famós" coaching "per enfrontar-nos a situacions molt complexes com .... els dilluns. Una simpàtica APP de IOS perquè els responsables que aquí hem descrit comparteixin en les seves sessions grupals i dinàmiques per fomentar la productivitat feliç amb un somriure còmplice.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recordeu que si voleu que us respectin heu de ser respectuosos. El Bloc es reserva el dret de suprimir els comentaris ofensius. Moltes gràcies.