Pàgines

16 d’abril del 2016

Polseres al rescat! ... Quan el sol apreta en el treball a l'aire lliure!!

Aquest estiu estem patint en els nostres entorns una de les més potents onades de calor de la nostra història mesurable. Sota aquestes circumstàncies, els tècnics de prevenció de serveis privats o aliens hem de bolcar la nostra atenció en aquells treballs a l'aire lliure (Construcció, instal·ladors, vigilància / control, socorrisme, logística exterior, ...), i fer èmfasi en la mesures organitzatives com treballar en horaris de menor exposició a la radiació solar, rotacions i disposició d'aigua potable freqüent, i les mesures preventives pertinents com a ús de robes que protegeixin la nostra pell, cremes protectores i gorres / cascs, tal com podem llegir en el Butlletí nº69 de ErgaFP.

Altres mesures que les empreses i tècnics no hem d'obviar en el nostre assessorament i informació als treballadors exposats al sol són:

- Evitar despullar en excés el cos. Portar roba lleugera de colors clars i permeable, cobrint el màxim de pell possible. Com més pell cobrim menys exposició tindrem de raigs UV (UVA i UVB (més nociu)).

- Es té set quan s'ha perdut el líquid que correspon a un 1% del pes corporal.

- L'aigua freda o gelada no és la més convenient per treure la set. L'aigua freda és absorbida molt ràpid pel nostre tub digestiu i no facilita la refrigeració de la pell. Aigua a 10-15 ºC de T ª cada 30 minuts és la millor opció per calmar la nostra set en activitat contínua.

- Una altra opció són els sucs de fruites o begudes isotòniques, tenint present que a part de sals minerals, beneficioses quan se sua en excés, també aporten hidrats de carboni.

- No ens podem oblidar de cuidar la nostra vista usant ulleres homologades de protecció contra radiació UV.

Però sovint necessitem reforços, i fora de l'àmbit tecnològic podem trobar les polseres Smartsun, que a través d'unes bandes sensibles col·locades al canell actuen com a monitor solar, canviant de color quan comença a ser necessari aplicar de nou protector solar. Ens col·loquem crema a la nostra pell i sobre de la polsera Smartsun, i quan el temps d'eficàcia de la protecció ha transcorregut la banda canvia de color, indicant que ens hem de tornar a untar de crema protectora.

Smartsun

També, des del 2010 hi ha samarretes que eliminen la suor creades per la UPC, compostes per un doble teixit que impedeix el traspàs de la suor i l'elimina en forma de vapor. Un altre avanç similar del 2013 és el de la Universitat de Califòrnia a dissenyat un teixit que absorbeix la suor i el transporta lluny de la pell.

Però, ¿Existeix tecnologia 2.0 per ajudar-nos en aquest vector de risc? Definitivament ja podem trobar al mercat algun wearable amb la utilitat d'ajudar a protegir-nos de l'excés de radiació solar. Es tracta de la polsera June de Netatmo, molt orientada al món de l'estètica femenina, però amb una tecnologia compatible i adaptable a qualsevol altra peça laboral. Aquesta polsera, segons el nostre tipus de pell, a través de sensors sincronitzats i associats una APP disponible de moment per iOS, ens va indicant la dosi diària i índex de raigs UV òptima. Quan l'exposició arriba al 100% de la dosi prevista per a la jornada, ens envia notificacions al nostre smartphone, afegint consells i el nivell de protecció de la crema recomanada per a aquesta exposició.

June

Si adaptem aquest gadget de sensors a la roba de treball o casc de protecció de la nostra activitat laboral en exteriors, i definim com a receptors de les notificacions d'avís a treballadors, tècnics de prevenció i / o responsables del mateix, disposaríem d'una eficient utilitat per el control del risc de danys a la pell i cop de calor en els nostres llocs de treball a la intempèrie estiuenca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, recordeu que si voleu que us respectin heu de ser respectuosos. El Bloc es reserva el dret de suprimir els comentaris ofensius. Moltes gràcies.